Banner
Banner

Ürək-damar

Qan laxtalanmasının qarşısını alan – 10 QIDA

Qan laxtalanmasının qarşısını alan – 10 QIDA
14:35 16 Aprel 2021

Koronavirus pandemiyası zamanı qanın qatılaşması, qanda trombların əmələ gəlməsi mövzusu olduqca aktual olub.

Tibb.fed.az xarici saytlara istinadən bildirir ki, koronavirusun ən ağır fəsadlarından biri orqanizmin, xüsusilə ağciyərin damar və kapilyarlarında çoxlu sayda trombların əmələ gəlməsidir.

Trombların əmələ gəlməsi əslində orqanizmin qoruyucu mexanizmidir ki, tromb damarın müxtəlif səbəblərə görə (travma, zərdə, damar xəstəlikləri və s.) zədələnməsi zamanı onun zədələnmiş divarını sanki  bağlayaraq qanaxmanın qarşısını alır. Lakin bəzi xəstəliklər, infeksiyalar və s. zamanı trombların əmələ gəlməsi prosesi çox sürətli olur və bu artıq orqanizm üçün təhlükə yaratmağa başlayır. Tromb damarı tam bağlaya bilər ki, bu da ürəkdə baş verdikdə infarkta,  beyində baş verdikdə insulta, ağciyərdə baş verdikdə tromboemboliyaya səbəb ola bilər.

Tibb.fed.az mütəxəssislər tərəfindən hazırlanan trombların əmələ gəlməsini əngəlləyən qidaların siyahısını təqdim edir:

- zeytun və kətan yağları

- təbii alma sirkəsi

- soğan və sarımsaq

- limon

- balıq və balıq yağı

- pomidor və pomidor şirəsi

- kakao və təbii qara şokolad

- çuğundur

- giləmeyvələr (moruq, albalı, qaragilə, mərcanı, çiyələk və s.)

- zəncəfil

Banner
Banner

Rəy bildir

Reyting əlavə et:

Digər xəbərlər

Banner