Banner
Banner

Sağlam Qidalanma

Niyə şirin və ya duzlu nəsə yemək istəyirik? - HƏKİM İZAH EDİR

Niyə şirin və ya duzlu nəsə yemək istəyirik? - HƏKİM İZAH EDİR
16:43 24 May 2021

Şirin və ya duzlu bir şey yemək üçün güclü bir istək, ilk baxışdan tamamilə səbəbsiz ola bilər.

Tibb.fed.az “medikforum” saytına istinadən rusiyalı qastroenteroloq Irina Berejnayanın insan orqanizminin niyə şirin və ya duzlu yeməyə ehtiyac duyduğu barədə fikirlərini çatdırır. Tibb elmləri namizədinə görə, "adətən insanlar şirniyyata duzlu yeməkdən daha çox meyl edirlər."

Həkim bədənin şirniyyata ehtiyacının arxasında, bir qayda olaraq, karbohidratlardan əldə edilməsi ən asan olan enerji doldurulmasına ehtiyac olduğunu (şəkərli qidalar ən doymuş mənbəyidir) bildirir. Çox vaxt belə bir ehtiyac fiziki və ya zehni stres tələb edən fəaliyyətlərdən sonra və ya bir insanın uzun müddət yemədiyi şəraitdə hiss olunur. Şokolada meyllilik serotonin səviyyəsinin azaldığını və bədənin onu bu şəkildə doldurmaq cəhdlərini göstərə bilər.

Şirniyyat istəklərindən bəhs edən Berejnaya "şirniyyat istəyindı xəstəlik axtarmağın mənası yoxdur. Özəlliklə, bu, birdəfəlikdirsə" izah edib.

Bu arada, həqiqətən duzlu yemək meyli yaranıbsa, bu xlor çatışmazlığının bir siqnalı ola bilər. Berejnaya deyir ki, duzluya bir istək varsa, bunun nə qədər sabit olduğunu izləməlisiniz. Bir insan kifayət qədər duz yeyirsə, ancaq hər zaman duzsuz qida hiss edirsə - "ciddi xəstəliklər axtarmağa dəyər." Xüsusilə böyrəküstü vəzlərdə problem ola bilər, deyə həkim əlavə edib.

Banner
Banner

Rəy bildir

Reyting əlavə et:

Digər xəbərlər

Banner