Banner
Banner

Sağlam Qidalanma

Hansı məhsulları eyni qaba qoymaq olmaz - 5 ZƏRƏRLİ VARİANT

Hansı məhsulları eyni qaba qoymaq olmaz - 5 ZƏRƏRLİ VARİANT
18:40 13 Fev 2021

Düzgün olmayan qidalanma təkcə mədəmizi korlamır, sağlamlığımıza və dərimizə də zərərlidir. Bəzi məhsullar dərini korlayır, sızanaq, qıcıqlanma və şişkinlik meydana gətiririr. 

Ancaq əksəriyyət bilmir ki, bəzi hallarda bu problemlər məhsulun özü ilə bağlı olmur. Bəzən qidalar elə qəbul edilir ki, onunla birlikdə qəbul edilən yeməklər həmin məhsulları zərərli hala gətirir.

Tibb.fed.az insan orqanizmi üçün zərərli olan 5 qida kombinasiyasını təqdim edir.

Qəhvə  ilə sendviç

Qəhvə və kolbasa, yaxud pendirlə sendviç əksər şəhər sakinlərinin yeni günə başlamağa alışdığı standart səhər yeməyidir. Araşdırmalara görə, bu birləşmə sağlam insanın qanındakı insulində kəskin sıçrayışa səbəb ola bilər. Yağlar (pendir, kərə yağı, kolbasa və s.) şəkərin qandan çıxarılması prosesini ləngidir və içkinin tərkibindəki kofein bədəndə faydalı maddələrin udulması üçün bir növ maneə rolunu oynayır. Belə bir səhər yeməyinin təsiri bir neçə saat davam edir, yalnız növbəti qəlyanaltıya qədər. Üstəlik, kofeinin təsiri nəticəsində dəri zəif və əzgin olur.

Kartofla pomidor

Pomidor turşuluq yaradan məhsullara aiddir və həzm probleminə, şişkinliyə səbəb ola bilər. Bunları eyni vaxtda ağ düyü və kartof kimi nişastalı karbohidratlarla yeyirsinizsə, onda belə bir yeməkdən sonra özünüzü yorğun və süst hiss edəcəksiniz, üzünüzdə şişkinlik yaranacaq və dəriniz solğun və zəif olacaq.

Meyvə ilə qatıq

Çoxlarının bu cür birləşməni dadlı və faydalı qida hesab etməsinə baxmayaraq, heç bir faydası yoxdur, üstəlik, həzmə pis təsir edir, bağırsaq mikroflorasını dəyişir və allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Meyvə ən yaxşı halda digər qidalardan ayrı yeyilir. Tərkibində bədən tərəfindən tez bir şəkildə sovrulan sadə şəkərlər var, ancaq yağ ehtiva edən qidalarla birləşdikdə mədədə uzun müddət qala bilər, oksidləşməyə və mayalanmağa başlayır. Meyvə və dondurmanın birləşməsi oxşar mənfi nəticələrə səbəb olur. Və dəri haqqında danışırıqsa, hər hansı bir süd məhsulları sebum sekresiyasına və endokrin bezlərin işinə kömək edir. 

Balıq və yumurta

Zülalların zülallarla yeyilməsi tövsiyə edilmir, bu məhsulların isə hər ikisi zülal sinfinə aiddir. Bağırsaqlarda fermentasiya və çürüməni dəstəkləyərək həzmi ləngidirlər. Bu da öz növbəsində qəbizliyə və toksinlərin yığılmasına gətirib çıxarır ki, bu da bir-iki gündə üzünüzdə hansısa şəkildə nəzərə çarpacaq.

Duzlu ilə şirin

Duz və şəkərin həddindən artıq qəbulu bədəndəki mayeni ləngidir və şişməyə səbəb olur. Artıq duzdan istifadə etdiyimiz üçün mağazadan satın alınan yarımfabrikat və hazır qidaları (pendir, süd məhsulları, ət, bişmiş məhsullar və s.) yeyiriksə, şəkər minimal miqdarda qida məhsullarına əlavə olunmalıdır... Bəzən cem ilə bir parça pendir yeyə bilərsiniz, ancaq həddi aşmamaq şərtilə. Ən yaxşısı qidaya daha çox kalium əlavə etməkdir (quru ərik, banan, avokado, yarpaqlı tərəvəzlər və s.), Sidik ifrazını təşviq edir və artıq sodyumu təmizləyir, toxuma yumşaqlığını azaltmağa imkan verir.

Banner
Banner

Rəy bildir

Reyting əlavə et:

Digər xəbərlər

Banner