Banner
Banner

Sağlam Qidalanma

Banandan çili bibərinə qədər: Depressiya zamanı kömək edəcək - 7 QİDA

Banandan çili bibərinə qədər: Depressiya zamanı kömək edəcək - 7 QİDA
07:21 24 Mart 2021

Yemək əhval-ruhiyyəmizə müxtəlif yollarla təsir göstərir. Pəhrizin depressiya ilə mübarizə aparacağını, qarşısını ala biləcəyini və ya pis halda onu azalda biləcəyini göstərən daha çox araşdırma var. Bunun üçün bəzi məhsullar menyuda mütləq olmalıdır.

Alimlər uzun illərdir qida və bəzi ayrı məhsulların əhval-ruhiyyəmizə necə təsir göstərməsi ilə maraqlanırlar. İndi fərdi qida komponentlərinin təsiri haqqında çox şey bilinir. Son illərdə müxtəlif tədqiqatlar depressiya riski ilə pəhriz arasındakı əlaqəni araşdırıb.

Tibb.fed.az depressiyaya kömək edəcək qidaları təqdim edir:

Gün ərzində normal qidalanma neçə dəfə və - NECƏ OLMALIDIR?

Banan: Tərkibində olan kalium və triptofan olan qidalandırıcı maddələr sayəsində bu meyvə əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır və depressiyanın qarşısını alır. Xüsusilə triptofan amin turşusu "xoşbəxtlik hormonu" olan serotoninin meydana gəlməsinə kömək edir. Alternativ olaraq, ananas və gavalıda da triptofan çoxdur.

Avokado: Doymamış yağ turşuları, triptofan, B6 vitamini və folik turşusunun qarışığı serotonin istehsalını stimullaşdırmağa xüsusilə güclü şəkildə təsir edir.

Kartof və şüyüd də serotonin istehsalını təşviq edir.

Ispanaq: Digər yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər kimi, ispanaq da rahatlayıcı və narahatlığı aradan qaldıran maqnezium ehtiva edir. Paxlalılar, qoz-fındıq və dənli bitkilər də qiymətli maqnezium mənbəyidir.

Qurudulmuş meyvələr: Triptofandan əlavə xurma və əncir də maqneziumla zəngindir. Sizi stresə davamlı edir və əhvalınızı yüksəldir.

Yumurta: Toyuq yumurtasındakı amin turşuları və D vitamini antidepresant pəhrizə öz töhfəsini verir. D vitamini ehtiva edən digər qidalara sərt pendir, yağlı balıq, qaraciyər və göbələk daxildir.

Qızıl balıq: Omeqa-3 yağ turşuları və B6 və B12 vitaminləri balığın təbii bir antidepresant rolu oynamasına imkan verir. Kətan toxumu yağı və qoz da omeqa-3 yağ turşularının yaxşı mənbəyidir.

Çili bibəri: Çox isti ədviyyatlar daha çox endorfin ayıran ağrılı bir qıcıqlandırıcıya səbəb olur. Çili bibərinin və adi  bibərin yaratdığı xoşbəxtlik hormonları insanı rahatlayır və əhvalını yaxşılaşdırır.

Banner
Banner

Rəy bildir

Reyting əlavə et:

Digər xəbərlər

Banner