Banner
Banner

Göz xəstəlikləri

İti gözlər üçün - 11 QİDA

İti gözlər üçün - 11 QİDA
13:23 2 Mart 2021

Təzə yerköküdən başqa daha hansı qidalar görmə qabiliyyətini gücləndirir? Tibb.fed.az faydalı məhsulları tanıdır.

Uşaqlıqdan təzə yerkökünün faydaları haqqında çox eşitmişik, lakin görməyə müsbət təsir göstərən başqa qidalar da var. Onlar eynəkləri əvəz etməsələr də, göz sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və qorumağa kömək edəcəklər.

Göz gimnastikası: görməni yaxşılaşdırma üçün - 10 FAYDALI HƏRƏKƏT

1. Balıq

Soyuq sularda yaşayan balığın tərkibində omeqa-3 yağ turşuları var ki, bu da gözlərin qurumasının qarşısını alır və retinanın distrofiyası və katarakta riskini azaldır. Qızıl balıq, siyənək, sardina və skumbriya süfrəmizdə olan əlçatımlı və faydalı dəniz balıqlarıdır. Balıq yağını apteklərdən kapsul şəklində almaq olar.

2. Cəfəri

100 qram cəfəridə 5561 mkg lutein mövcuddur. Təbii olaraq həddindən artıq günəş işığını qəbul edən və bitki zədələnməsinin qarşısını alan bir karotenoiddir. Bədəndə lutein antioksidant olaraq işləyir və hüceyrələri sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qoruyur. Cəfəri suyu xüsusi dəyərə malikdir, gündə bir çay qaşığı içə və ya hazır yeməklərə təzə otlar şəklində əlavə edə bilərsiniz.

3. Ispanaq

Ispanaq, 100 qram məhsul üçün rekord 12.198 mkg lutein ehtiva edir. Həm də luteində yaşla əlaqədar bulanık görməyə səbəb olan maddələrin inkişaf riskini azaldır. Bu, ABŞ Milli Göz İnstitutu tərəfindən 2013-cü ilin may ayında aparılan araşdırma zamanı da təsdiqlənib.

4. Yumurta

Yumurta A vitamini (retinol) və luteinlə zəngindir. A vitamini görmə siqnalını ötürən vizual piqmentlərin yaradılmasında iştirak edir. Bunlar konsentrasiyası işıqda azalan və qaranlıqda bərpa olunan işığa həssas maddələrdir. Retinanın fotohəssas hüceyrələrində olan opsin zülalı, işığın elektrokimyəvi bir siqnala çevrilməsində iştirak edir. Retinol, alaqaranlıq görmə qabiliyyətinə sahib olan rodopsinin sintezində (aşağı işıq şəraitində görmə qabiliyyəti) də vacibdir.

Uşaqlarda hansı göz xəstəlikləri olur? - ƏLAMƏTLƏR VƏ DİAQNOZ

5. Parlaq tərəvəzlər və meyvələr

Yaxşı görmə üçün şirin bolqar bibəri, balqabaq, qarğıdalı, çuğundur, ərik və qovun kimi məhsullar faydalıdır. Bunların hamısı A və C vitaminləri ilə zəngin olub, həm də beta-karoten mənbəyidir. Bu antioksidant immunitet sistemini gücləndirir, toxuma bərpasını və canlanmasını sürətləndirir. Calışın mövsümi meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verəsiniz. Onların tərkibində kimyəvi və qoruyucu maddələrlə müqayisədə daha çox faydalı maddələr var.

6. Kələm

Yaşıl "qıvrım" və ya bənövşəyi "Toskana" kələmində B, həmçinin A, C, K, PP vitaminləri var. Kalium, manqan, dəmir, kalsium, sodyum, selenyum, sink və fosfor daxil olmaqla minerallarla zəngindir. Kələm ən yaxşı xam şəkildə yeyilir, lakin qaynadılsa da, A, C və K vitaminlərinin miqdarı yüksək olaraq qalır. Böyrək xəstəliyindən əzoyyət çəkən və böyrəyində daş olan insanlar pəhrizdəki kələm miqdarına nəzarət etməlidirlər - kələmdə oksalik turşusu çoxdur.

7. Sitrus və giləmeyvə

Portağal, limon, qreypfrut və giləmeyvə çox sayda C vitamini ehtiva edir. Quşburnu, dəniztikanı, qırmızı dağ külü, çiyələk və qara qarağat bunlarla xüsusilə zəngindir. C vitamini, kolin esterlərini parçalayan və göz təzyiqini aşağı salan ferment olan kolinesterazın meydana gəlməsini təşviq edir. Vitaminin antioksidant xüsusiyyətləri göz katarakt riskini azaltmağa kömək edir. Karotenoidlərlə, güclü antioksidant xüsusiyyətə malik bitki piqmentləri ilə birlikdə C vitamini retina xəstəliklərinin inkişafını istisna edir və görmə üçün bərpaedici bir vəzifə yerinə yetirir.

8. Taxıl məhsulları

Aşağı glisemik indeksli karbohidratlar daha yavaş sovrulur, buna görə qan şəkərində qəfil sıçrayışlara səbəb olmur. Aşağı dənli taxıl və çörək istehlak etmək  terapevtik təsir göstərir və yaşla əlaqəli makulyara degenerasiya azaldır. Bu, irsi bir xəstəlikdir: Amerika tədqiqat mərkəzlərindən olan alimlər bunun üçün Complement Factor H geninin mutasiyasının olduğunu iddia edirlər. Buna baxmayaraq, düzgün qidalanma xəstəliyin başlanğıcını təxirə sala və hətta meylinə baxmayaraq tamamilə aradan qaldıra bilər. Yeri gəlmişkən, bütöv taxıllarda görmə qabiliyyətini qorumağa kömək edən E vitamini, sink və niasin də var.

Soğan qabığının orqanizm üçün FAYDALARI

9. Fındıq

Fındıqlarda omeqa-3 və E vitamini var. Sonuncusu xüsusilə şam qoz-fındıqlarında (9.33 mq), fındıqda (20.4 mq) və badamda (24 mq) çoxdur və qozun tərkibində 100 qramda 5.8 mq C vitamini var. Bunun zəngin və yüksək kalorili bir yemək olduğunu unutmayın. ÜST gündəlik qidaya qoz-fındıq və toxum daxil etməyi tövsiyə etsə də, onların qəbulunu gündə 30 qram ilə məhdudlaşdırmalısınız.

10. Qaraciyər

Bu məhsulda çoxlu A vitamini var. Məsələn, hinduşka qaraciyərində 100 qramda 8000 mkq retinol, mal əti qaraciyərində - təxminən 6500 mkq, toyuq qaraciyərində - 3300 mkq. Cod qaraciyər yağı gündəlik normadan 3 min dəfə çox olan 30.000 mkq A vitamini istehlak edir. Qaraciyərdə A, B, D, E və K vitaminləri ilə yanaşı kalsium, dəmir, xrom, sink və heparin var. Sonuncu qan laxtalanması riskini azaldır və qanı duruldur. Sintez edilmiş heparin nəmləndirmək, göz kökünü qorumaq və qıcıqlanmanı aradan qaldırmaq üçün göz damlalarına daxil edilir. Bununla belə A vitamininin bədəndə yığılmasının qaraciyər xəstəliyinə, baş ağrısına, hiperemiyaya və gecə korluğuna səbəb ola biləcəyini də unutmayın. Hamilə və südverən qadınlar A vitamini qəbulunu xüsusilə diqqətlə izləməlidirlər - müvafiq olaraq 3000 mkq və 1200 mkq-dan çox olmamalıdır.

11. Paxlalılar

Lobya, noxud (noxud daxil olmaqla) və mərcimək bioflavonoid və sink mənbəyidir və retinanı qorumağa kömək edir və sarı ləkə deqenerasiyası və katarakta riskini azaldır. Sink, retinanın normal işləməsinə kömək edir və göz büllurunun şəffaflığını qoruyur, A vitamininin sovrulmasını sürətləndirir.

Banner
Banner

Rəy bildir

Reyting əlavə et:

Digər xəbərlər

Banner